Vloerverwarming aanleggen

Een zalige zachte warme tegelvloer onder je voeten op een koude winterochtend…is dit niet waar we allemaal een beetje van dromen. Vloerverwarming kan deze wens in vervulling brengen, waarbij u de keuze heeft uit 2 varianten, nl hydrovloerverwarmingssystemen en elektrische systemen.

De installatie van een hydrosysteem met zijn buizen, water, pomp en spruitstuk is veel vloerverwarming aanleggen ingewikkelder dan een elektrische installatie. De hydrobuizen worden meestal onder de vloer geïnstalleerd en dit meestal tussen de steunbalken of in de kruipkelder en verwarmen de vloeren door het warme water dat door de leidingen stroomt.

Elektrische verwarmingssystemen daarentegen bestaan uit dunne kabels die te vergelijken zijn met deze van een waterkoker en die geplaatst worden onder de tegel zelf. Terwijl elektrische vloerverwarming eenvoudiger te installeren is, heeft hydroverwarming dan weer het voordeel dat het op lange termijn uw energiekosten drastisch naar beneden kan halen. Toch is zelfs als men nog nooit een vloerverwarming van dichtbij bekeken heeft, de installatie makkelijker dan je zou denken.

 

De installatie van een elektrische vloerverwarming.

Bij de installatie van een elektrische vloerverwarming is het aan te raden volgende instructies te volgen.

 1. Maak een schets van de vloer en de plaatsen waar de verwarmingskabels moeten geplaatst worden. (dit zijn normaal enkel plaatsen waarop gelopen wordt)
 2. Er zijn verschillende bedrijven die aan de hand van deze schets het nodige installatiemateriaal opsturen, vergezeld van gedetailleerde instructies en een overzicht van alle kabels die je nodig zal hebben voor de installatie.
 3. Contacteer een elektricien om het elektrische aspect na te gaan. Het kan zijn dat het elektrisch systeem een apart circuit nodig heeft.
 4. Koop het nodige materiaal aan.
 5. Volg de instructies geleverd bij het materiaal en plaats de kabels op de correcte manier in de ondervloer ( de ondervloer bestaat meestal uit cement of chape).  Maak ook gebruik van de bijgevoegde tester om de kabels te testen alvorens naar de volgende stap te gaan.
 6. Bedek de kabels met de tegellijm.
 7. Leg de tegels. Kijk ook eventueel bij tegels leggen op onze website.
 8. Laat een elektricien de kabels aansluiten op de thermostaat.

De installatie van hydrovloerverwarming.

Er zijn een aantal manieren om een hydrosysteem te installeren maar aangezien de meeste mensen liever een vloerverwarmingssyteem leggen in de beschikbare ruimte onder de vloer zelf dan in plaats van de hele vloer open te breken, bekijken we deze instructies. Hydrovloerverwarming kan perfect onder een houten vloer geïnstalleerd worden maar dan moet de vloer wel enkele centimeters hoger worden gelegd wat dan ook weer een volledige vernieuwing van uw vloer inhoudt. Bij nieuwbouwen wordt hydrovloerverwarming ook vaak in het beton gelegd. Als de onder de te verwarmen ruimte gemakkelijk bereikbaar zijn, is ook de installatie van een hydrosysteem tamelijk gemakkelijk.

 1. Koop je materiaal bij een gespecialiseerde vloerverwamingshandelaar.
 2. Installeer aluminium platen onder de vloer die je wilt verwarmen. Zorg er ook voor dat je 2 aluminium platen installeert per open ruimte.
 3. Monteer het spruitstuk met de pomp, sensor, regelknop en ontluchtingsventiel en bevestig het tegen de muur.
 4. Sluit de boiler via enkele warmwaterleidingen aan op het spruitstuk dat de vloer van warm water moet voorzien.
 5. Leg de buizen in een S-patroon op de aluminium platen en bevestig ze op de platen.
 6. Zorg voor glasvezel isolatie rondom de buizen en eventueel onder de aluminium platen.
 7. Bevestig de aluminium buizen aan het spruitstuk.
 8. Contacteer een elektricien om de elektrische draden tussen de pomp, de thermostaat en de regelknop op een correcte manier aan te sluiten?

Nog enkele tips:

Niet enkel de buizen moeten van een goede isolatie voorzien zijn maar ook de boiler. Hoe minder warmte er verloren gaat hoe beter voor uw energierekening.

Let steeds op dat de juiste diameter van buizen gebruikt wordt. Een buis die te dik is, zal teveel water aanvoeren waardoor men meer gaat verbruiken en de rekening sneller zal stijgen. Terwijl het bij een te dunne buis dan weer veel te lang zal duren alvorens de vloer verwarmd is. Laat dus een vakman even bepalen welke buizen ideaal zijn.