Vloerverwarming doe het zelf

Vele mensen vragen zich af of het mogelijk is om zelf een vloerverwarming te installeren. Het antwoord hierop is positief en zeker en vast geldig voor elektrische vloerverwarmings-systemen. Een vloerverwarming kan perfect door een handige doe-het-zelver worden aangepakt mits het in acht houden van een paar voorwaarden.

 

De impact van de vloerbedekking op het vloerverwarmingssysteem.

Het is belangrijk om zorgvuldig na te gaan welk vloerverwarmingssysteem het best bij welke vloerbedekking past. Zo is bijvoorbeeld bij een houten vloer van meer dan 2,5 centimeter het gebruik van een vloerverwarming nutteloos. Adviseer u dus op voorhand alvorens aan de slag te gaan.

 

De impact van vloerverwarming op uw vloerbedekking en de onderlaag.

Niet enkel kijkt u best naar welke vloerverwarming bij welke vloerbedekking past maar het is ook aan te raden om na te gaan wat het effect van vloerverwarming op de vloerbedekking of op de onderlaag kan hebben om scheuren in de onderlaag of beschadigde vloerbedekking te vermijden.

 

Waar het spruitstuk en de bedieningskast  plaatsen?

Als doe-het-zelver is het ook aangewezen om op voorhand een plaats te bepalen voor de plaatsing van het spruitstuk en de bedieningskast. Aangezien deze toch wel wat plaats innemen en het waarschijnlijk gewenst is dat het niet zichtbaar is, kan er best voordien een plaats voor worden gezocht, wilt u nadien niet voor verrassingen komen te staan. De bedieningskast heeft ook elektriciteit nodig dus ook daar moet rekening mee worden gehouden.

 

De grootte en de plaatsing van de boiler.

Vooraleer tot het aankopen van een boiler wordt overgegaan moet gekeken worden naar het aantal ruimtes dat verwarmd moet worden en het aantal meter aan gelegde leidingen. Enkel zo kan men de nodige grootte van een boiler vaststellen. Daarnaast moet, net zoals bij de bedieningskast, ook voor de boiler een gepaste plaats worden gezocht.

 

Het aantal te verwarmen ruimtes.

Het wordt vaak vergeten maar het is ook nodig om te kijken naar hoeveel ruimtes er moeten verwarmd worden. Niet enkel logischerwijze omwille van het aantal meters leidingen dat moet aangekocht worden maar vooral om te kijken welke bedieningskast best wordt aangekocht. Er zijn er die alle ruimtes tegelijk kunnen bedienen maar er zijn er ook op de markt die slecht voor één ruimte toepasbaar zijn. Dit grondig bekijken alvorens over te gaan tot een aankoop is dus zeker aangewezen.

 

Frezen

Een handige doe-het-zelver kan met gemak al heel wat van het voorbereidende werk opknappen door het zelf frezen van de leidingkanalen. Huur of koop en professionele frees en laat de tips op onze webpagina over frezen u helpen met uw karwei. Meer info over zelf frezen en enkele handige tips om in het achterhoofd te houden kan u hier vinden.

 

Zelf installeren.

Het installeren van een verwarmingssysteem en zeker dat van een elektrisch is niet zo moeilijk. Bekijk eens onze webpagina over het aanleggen van een vloerverwarmingssysteem. Deze pagina bevat enkele nuttige tips en een stappenplan dat u al een heel eind verder zal brengen. Bekijk de pagina hier.