Wat is frezen?
Een belangrijk onderdeel van het leggen van vloerverwarming is het frezen van de ondergrond. Frezen draagt volgens de woordenboek de volgende definitie:
Frezen is het aanbrengen van sleuven, groeven, randen, inkrozingen e.d. met een frees, bv. voor leidingen in een muur, speciale verbindingssleuven in hout, wegfrezen van gedeelten uit asfalt.
Het gaat hier dus om het aanbrengen van groeven voor het plaatsen van het leidingsysteem van een vloerverwarming.
Frezen in detail.
Frezen is vaak enkel mogelijk op een vlakke vloer. Men kan het ook proberen op andere vloeren maar dan is vaak de diepte niet correct of kan er onherstelbare schade worden opgelopen. Meestal wordt het toegepast op zandcementen vloeren en is het ook best dat er gefreesd wordt alvorens er tegels liggen. Liggen er al tegels dan is voorzichtigheid het magische woord. In een niet-nieuwbouw huis is het ook best aan te raden om een vakman in te schakelen voor het werk zelf of toch op zijn minst voor advies.
Zelf frezen.
Vrezen hoeft niet noodzakelijk door een vakman gedaan te worden en kan ook perfect door een handige persoon worden uitgevoerd. Het eerste wat hiervoor moet gedaan worden, is de aanschaf van een professionele freesmachine, tenzij men met de hand het volledige buizensysteem wil frezen. Professionele freesmachines kunnen al voor een paar tientallen euro’s per dag gehuurd worden. En op een halve dag kan al heel wat freeswerk verricht worden. Zijn er echter meerdere kamers die onder de hand moeten genomen worden dan is misschien de aankoop van een professionele frees, eventueel met een aantal mensen, de ideale oplossing. Voor een aantal honderden euro’s heeft men al een professionele frees die het werk zeker zal verlichten.
Bij de aankoop van een freesmachine moet zowel gelet worden op het vermogen, het toerental, de freesdiepte als natuurlijk ook zeer belangrijk de freesdiameter. Bekijk daarom op voorhand grondig welke buizen gebruikt gaan worden en wat hun diameter en plaatsingsdiepte zijn, alvorens een frees aan te schaffen. Voor een doe-het-zelver ligt het vermogen van een freesmachine rond de 1000 watt. Bij het frezen van verschillende ruimtes echter is het misschien aan te raden om al over te stappen naar de iets zwaardere machines die het werk enkel lichter zullen maken.
Na de machine te hebben gekozen is het ook belangrijk dat de juiste freeskop wordt gekozen. Er zijn niet alleen freeskoppen in verschillende vormen maar ook in verschillende materialen. Allereerst is het aan te raden om te opteren voor een groeffrees en niet voor een afkantfrees, die eerder gebruikt wordt voor decoratie dan voor het harde groefwerk. Daarnaast is het ook belangrijk om freeskoppen te gebruiken die afhankelijk van het materiaal hun werk kunnen doen. Voor het frezen in zachte materialen zoals hout en kunststof worden HSS-frezen gebruikt terwijl voor het frezen in harde materialen zoals cement en beton HM-frezen worden gebruikt. Bekijk dus alles eerst grondig vooraleer een uiteindelijke keuze te maken.
Nog enkele tips
Bekijk grondig de bijgeleverde handleiding alvorens zich op het frezen te storten.
Draag ook steeds een veiligheidsbril want bij frezen kunnen serieus wat splinters opspringen.
Hou rekening met de freesdiepte en -diameter.
Volg na het frezen de instructies voor het onderhoud. Enkel zo gaat een frees een leven lang mee.