Vloerverwarming houten vloer

Vaak wordt de vraag gesteld of vloerverwarming wel in combinatie gaat met houten vloeren. Hout leeft en men is dan ook vaak bang voor het nadelig effect van warmte op de houten vloerbedekking. Het antwoord op bovenstaande vraag is echter positief mits met een aantal zaken wordt rekening gehouden.

 

Houten vloerverwarming heeft een streepje voor op traditionele CV-verwarming.

vloerwerwarming houten vloer Hout en dus ook houten vloeren kan bij grote schommelingen van temperatuur en vochtigheid gaan krimpen of uitzetten. Dit is vooral het geval bij plotse temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. In geval van radiators komt zo een reactie dus heel vaak voor door de té directe opwarming. Bij vloerverwarming echter is de toevoer van warmte zeer geleidelijk en ook zeer constant wat enkel ten goede komt van de vloer.

 

Het soort van vloerverwarming.

Over het algemeen beschouwd zijn er 2 soorten vloerverwarming. Vloerverwarming die dienst doet als hoofdverwarming en vloerverwarming die ook als bijverwarming zijn rol vervult. In geval van houten vloeren is het nu aan te raden om voor een vloerverwarming als bijverwarming te opteren. Vloerverwarming als hoofdverwarming is best mogelijk maar kan toch problemen met zich meebrengen. Zoals reeds eerder aangehaald is geleidelijke verwarming voor een houten vloer het best. En die geleidelijke verwarming verkrijg je het best door vloerverwarming als bijverwarming te installeren.

 

Het is ook uw verantwoordelijkheid.

Niet alleen moet er op technisch vlak op een aantal aspecten gelet worden tijdens en voor de installatie van een vloerverwarmingssysteem onder een houten vloer maar ook de gebruiker van het systeem moet zijn of haar grenzen en beperkingen kennen. Zo is het af te raden om de boiler op extra heet water te zetten en dan de vloer te verwarmen. Te heet water kan de houten vloerbedekking onherstelbare schade toebrengen, alsook het continu aan- en uitschakelen van de vloerverwarming op zeer korte termijn.

Als u de vloer professioneel laat plaatsen wordt ook vaak een verklikker sticker aangebracht op de het parket, die moet aangeven of er geen te heet water onder de vloer werd doorgestuurd. Verkleurt de sticker dan vervalt de garantie. Tevens is het ook aan te raden om de vochtschommelingen te beperken. Te grote schommelingen zijn niet enkel nadelig voor het hout en de vloerverwarming (vochtige bovenkant en droge onderkant) maar ook voor uzelf.

 

Zelf een vloerverwarmingssysteem installeren.

Zelf een vloerverwarmingssysteem installeren is perfect mogelijk mits het op voorhand inwinnen van professioneel advies. Houd wel in het achterhoofd dat een houten vloer iets hoger moet geplaatst worden boven een vloerverwarming dan keramische, natuurstenen of andere vloerbedekkingen. Voor meer info over hoe een vloerverwarming zelf te installeren, kijk even hier.

 

Nog enkele tips.

Werk de vloer niet af met lak maar met olie. De kans op barstjes is dan veel lager

Installeer nooit vloerverwarming onder parket die dikker is dan 2,5 cm.

Het beste voor uw houten vloer is dat de vloerverwarming in het najaar stilletjes wordt aangezet en in het voorjaar voor de laatste maal wordt gebruikt.

Bij het aanleggen van de ondervloer is het ook aangewezen om per centimeter dikte een volledige week te laten drogen, dus twee centimeter ondervloer is 2 weken, om scheuren te voorkomen. Na deze droogweken mag de temperatuur van de vloerverwarming dan iedere dag met 5°C omhoog worden gezet tot het maximum is bereikt.